söndag 25 juli 2010

Höga kusten 2010 del 4, Gistaholmarna-Sundsvall

Det var svårt att blogga i efterskott :-P
Nästa stopp på vår resa blev Gistaholmarna utanför Timrå. Vi hann precis förtöja och fälla upp kapellet innan himlen öppnade sig.


Vi fick lov att käka lunchen ombord, tur att Agnes nya kapell är helt tätt.


Lagom tills vi käkat klart slutade det att regna så vi kunde gå en liten upptäcktsfärd på ön som visade sig vara ett fint ställe med långa sandstränder. När vi senare kastade loss och åkte vidare sprack molnen upp och det blev sol igen.
Senare på dagen när vi kommer in mot Sundsvall tornade mörka moln upp igen och vi hann precis få upp kapellet igen innan det värsta regn och åskovädret jag någonsin sett drog igång.

Höga kusten 2010 del 3, Härnösand-Kattskär

Det blev inte riktigt som jag tänkt med semesterbloggandet, att jag skulle skriva lite varje dag så att bloggen nästan skulle bli som en loggbok. Förutom dålig täckning på det mobila bredbandet har vår gamla härk till dator i princip helt sänkt batteri och ingen 12v adapter så ska man använda den måste man nästan ha landström. Vi har också haft flera kompisar på besök i omgångar och då känns det inte så supersocialt att sitta framför datorn. Nu sitter jag alltså hemma och försöker minnas alla platser vi besökt och allt kul vi gjort.

Under kvällen på Sketholmen ringde en släkting i Härnösand och bjöd oss på lunch dagen därpå (tack Petra), något som vi självklart tackade ja till. Härnösand är en fin liten stad med 3 centrala gästhamnar, kanal genom staden och sjömack för den som behöver tanka.


Mätta i magarna efter lunchen i Härnösand fick vi en ovanligt behaglig färd över den annars erkänt besvärliga Åvikebukten, soligt och varmt och nästan helt platt. Eftersom Agnes inte har någon mast kunde vi sedan ta det östra inloppet till Kattskär som blev natthamnen.


Denna kväll hade kaptenen med fru ett litet jubileum så det blev oxfilé på grillen och Amarone i glasen.

Irish coffee och chokladmuffins till efterrätt.

Kvällen avslutades sedan med vedeldad bastu och bad.

lördag 3 juli 2010

Höga kusten 2010 del 2, Trysunda-Sketholmen

Efter en natt på Trysunda fortsatte vi vår färd söderut. Någon timma (i snipfart) från Trysunda ligger Ulvön som också är ett "måste" om man besöker höga kusten, här gjorde vi ett dusch, lunch och tankstopp.

En pizza på Almagränd rekommenderas varmt.

Efter den smaskiga pizzan guppade vi vidare mot Snättsundet och ön Sketholmen som blev resans nästa stopp.


Efter våra tidigare problem med kylningen har jag börjat kolla sjövattenfiltret ganska ofta, denna kväll gjorde jag ett litet fynd. Vårat filter verkar ha blivit något sorts inneställe för spigg :-p

fredag 2 juli 2010

Höga kusten 2010 del 1 Holmsund-Trysunda

Nu har vi varit ute snart en vecka men har inte kunnat uppdatera bloggen på grund av problem med det mobila bredbandet... Vi har forcerat kusten söderut och ligger nu i Sundsvalls gästhamn. Efter helgen kommer vi att börja åka norrut mot höga kusten i ett mera lagom semestertempo.

Vi åkte från Holmsund/Patholmsviken sent på lördag kväll (26/6). Det var motvind, stampigt och blött tills vi nådde Norrbyskär där vi kunde gå inomskärs till vårt första stopp som blev Tjäruskärssund. Precis när vi kom fram och förtöjde framför en annan träsnipa ca. 03.00 gick solen upp bakom oss.

Efter att ha sovit några timmar och äter resans första frukost i solen med nedcabbat kapell fick vi besök av "Sussie" grannbåtens fina skeppshund.

Efter lite träbåtssnack med kaptenen åkte vi vidare söderut. Efter ca. 31Nm nådde vi Trysunda (Sveriges vackraste ö) som blev resans andra stopp. Vi grillade och njöt av det underbara vädret.

Nu orkar jag inte blogga mer ikväll men fortsättning följer...